Álmodtam egy világot magamnak… - interjú

Egy olasz kistelepülés, egy olasz család, egy olasz vállalkozás. Egy történet arról, hogy Bruno Bargellini hogyan építette fel a nulláról a mára már széleskörben ismert TOP Automazioni vállalatát. A cég vezetőjével az új gyár átadási ünnepsége előtt, Olaszországban beszélgettünk arról, hogyan fejlődtek lépésről lépésre, hogyan váltak sikeressé.

 • Egy kis családi vállalkozásként indultak. De milyen volt a kezdet, milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük?

 • Az érzés, hogy saját vállalkozást szeretnék 15 évesen fogott el, szerettem volna a magam ura lenni és függetlenül mindenkitől egy saját üzletet indítani. Nagy hatással volt rám, hogy fiatalon találkoztam egy üzletemberrel, aki egy nagyon jól menő vállalkozással rendelkezett. Felnéztem rá, hogy ekkora vagyonnal és befolyással rendelkezik, ez a momentum inspirált engem a későbbiekben is. Ezt követően változtattam a gondolkodásmódomon, nekifogtam képezni magam , annak érdekében, hogy minél előrébb léphessek. Lediplomáztam, majd elkezdtem dolgozni egy cégnél, szintén edukációs céllal, hogy tapasztalatokat szerezhessek arról, hogyan működik egy nagy vállalat, miként gondolkoznak az alkalmazottak. Viszont ezt sokáig nem lehetett ilyen formában folytatni, lépni kellett felfelé, nem ragadhattunk le ezen a szinten, ezért elkezdtünk a saját lábunkra állni. Feleségemmel, Valériával terveztük a jövőnket és bontogattuk a szárnyainkat. Ám ekkor még a körülmények rendkívül bonyolultak voltak, szinte a nulláról kellett elindulnunk. Valériának a könyvelésben van nagy tehetsége és tapasztalata, ő ebben segítette a vállalat felemelkedését. Én pedig 1985-ben a saját kezemmel készítettem el az első rúdadagoló gépet. Ezt követően tovább fejlődtünk és 2000-re egy olyan céggel voltunk jelen a piacon, amely már külföldre exportálta a gépeket (Németországba, Franciaországba, a skandináv országokba, Amerikába és Mexikóba is).

 • Tehát a kezdetben a felesége segítette a működést, később lett két gyermekük. Ők milyen szerepet töltenek be a cég életében?

 • A két fiunk korábban, illetve jelenleg is itt, velünk dolgozik, Gian Maria és Nicola tervező és designer feladatokat látnak el a cég életében. A feleségem pedig, mint pénzügyi vezető tevékenykedik a kezdetektől fogva. Az ő segítségük és munkájuk nagyban hozzásegített ahhoz, hogy elérjük azt, ahol jelenleg is vagyunk. A család egy nagyon fontos dolog az életben, amelynek mindig nagy szerepet tulajdonítottam az üzleti életben is. Egy kis családi vállalkozásból váltunk több millió eurós forgalmat lebonyolító céggé.

 • Hogyan tudta tartani a lépést a konkurenciával?

 • Folyamatosan lépést kell tartani most. A legújabb, leginnovatívabb termékekkel kell előállni. Mi a minőség és megbízhatóság mellett tesszük le a voksunkat, ennek megfelelően vesszük fel a versenyt az olcsó, ám alacsonyabb minőségű produktumokkal szemben. A kutatásra és fejlesztésre folyamatosan nagy hangsúlyt fektetünk, akkor és ma is, ezzel felelünk meg a piac változó igényeinek. 2005-ben például a TOP Automazioni elnyerte Olaszországban a „Leginnovatívabb cég” címét.

 • 2009-ben viszont jött a válság, ez hogyan érintette az akkora már ismert céget?

 • Egyik pillanatról a másikra óriási visszaesés volt megfigyelhető, majdnem a 20%-ra csökkent a bevétel. Mindez pedig nem azért, mert a gépekkel valamilyen technikai probléma lett volna, hanem egyszerűen nem volt akkora a vásárlási kedv. Ezért a lecsökkent bevételt és a forrásainkat tovább invesztáltuk a cégbe. Ennek köszönhetően viszonylag gyorsan felépültünk és sikerült újra elérni a korábbi nyereségünket.

 • Ezt a szép, új gyárépületet amiben most beszélgetünk, mikor kezdték el felépíteni?

 • Az eddigi utolsó nagy beruházásunk az új gyárépületünk volt a tavalyi évben, 2017-ben. A tervezésénél felmértük a funkcionális igényeket, minden részlegnek 60 méter hosszúnak és 15 méter szélesnek kell lennie, hogy egy teljes gyártósort magába tudjon foglalni. Természetesen szem előtt tartottuk a szép és kellemes környezetet, ahol jó élni és dolgozni is. Hiszek a vállalati jólétben, ami nálunk azt jelenti, hogy az itt dolgozók számára nyitottunk edzőtermet, illetve az étkeztetést is mi végezzük. Sikerült egy inspiratív környezetet létrehozni, ahol mindenki számára jó érzés dolgozni és a lehető legtöbbet tudja kihozni magából a gyári munkástól kezdve a tervező mérnökökig, mindenki.

 • Jelenleg milyen a gyártósorok felépítése, hányan dolgoznak Önöknél?

 • Jelenleg több mint 100 alkalmazottat foglalkoztatunk, öt gyártósorral működünk. Ezzel összesen évente több mint 1500 gépet állítunk elő. Még azt is tudni kell, hogy nem csak összeszereljük az eszközöket, hanem az ehhez szükséges elemeket is mi gyártjuk. Tehát mindent igyekszünk házon belül megoldani a lehető legmodernebb körülmények közt. Az automatizálás és a humán munkaerő használata egyaránt jelen van a termékünk előállításánál, a munka éjjel és hétvégén sem áll meg.

 

A gépek evolúciója

A TOP Automazioni születésnapját érkeztünk ünnepelni Olaszországba, ahol a cég vezetőjével, Bruno Bargellinivel beszélgettünk. Az elmúlt 40 évre visszatekintve láthatjuk, hogy a forgalmazott gépek mekkora fejlődésen mentek keresztül.

INFINITY - Végtelen

A legújabb fejlesztésű automatikus szálvezetőgép elnevezése sokat elárul annak tulajdonságairól. Az „Infinity” rendelkezik olyan csúcstechnológiával, amely még hatékonyabban végzi el a beprogramozott feladatokat. A PLC kijelzőjének segítségével beprogramozhatóvá válik a szükséges paraméter, valamint az adagolt rúd átmérője is.

Ez a rendszer képes csökkenteni a rezgést és nagyobb stabilitást biztosítani a megmunkálásnál. Lehetővé teszi a szerszámgépek számára a maximális teljesítmény elérését, ezzel lecsökkentve a nettó munkaidőt.

A korábbi modelleknél a rudak automatizált cserélése hosszabb időt vett igénybe, de már 50 másodpercről – ami eleve gyorsnak mondható – 25 másodpercre csökkent. Az egész betápláló tengely felgyorsulása jelenti ezt a sebességnövekedést, két tizedmásodpercessé vált a kapcsok nyitása és zárása között eltelt idő.

Az Infinity berendezés alkalmas valamennyi CNC vezérelt fix főorsós eszterga gép szálanyag adagolására 3-45 mm átmérőig, ami a korábbiakhoz képest szintén változást mutat (6-52 mm).

A Végtelen, azaz Infinity elnevezés arra utal, hogy huzamosabb ideig terhelhető, folyamatos munkavégzésre képes gépről van szó. Egy gyors, megbízható munkaeszközzel bővült vele a TOP Automazioni kínálata.

Magyar vonatkozás

Magyarországon a TOP Barfeeder Kft. foglalkozik rúdadagoló gépek eladásával. Völgyi Szabolcs a cég tulajdonosa és alapítója több mint egy évtizede értékesít ipari berendezéseket fémforgácsolással, valamint fémmegmunkálással foglalkozó vállalatok számára.

A cég három fő irányvonallal van jelen a piacon. A rúdadagoló gépek eladása, szervizelése olasz partnerük által válik lehetővé, a TOP Automazioni kiemelt szerepet vállal kínálatuk bővítésében.

A fémmegmunkálással forgács, törmelék keletkezik. Ezek újrahasznosítása egy rendkívül hasznos feladat. A forgács-centrifugálás és az emulzió-visszanyerés fontosságát szem előtt tartva, a szintén olasz Indass Industrie Associate az együttműködést elősegítő partnerük.

Az újrahasznosításnak és környezettudatosságnak óriási jelentőséget tulajdonítva bő választékot kínálnak a hulladékfeldolgozás és újrahasznosítás területén különböző gépeikkel is, szintén olaszországi STOKKERMILL, szlovén ROBUST, német RÖSSLER, GROSS shreddereket gyártó cég magyarországi képviseleteként.